Laatste nieuws

Doorstaat uw ERP een APK keuring

APK keuringAls gevolg van de magere economische omstandigheden is het moderniseren van ERP-systemen de laatste jaren veelvuldig uitgesteld. Intussen verlangen uw klanten topprestaties van zowel uw organisatie als van uw informatiesystemen. Dat leidt tot een heuse spagaat! Wat denkt u – doorstaat uw huidige ERP-systeem een denkbeeldige APK-keuring?

Onder invloed van de financieel magere jaren is de gemiddelde levensduur van ERP-systemen in Nederland de laatste jaren behoorlijk opgelopen. Schattingen gaan uit van een verhoging van circa 6 jaar naar inmiddels ruim 8 jaar! Veel organisaties werken vandaag de dag dus met (versies van) systemen die stammen uit de tijd dat internet nog in de kinderschoenen stond. En ontberen daardoor zaken als een fatsoenlijke email-integratie, een geïntegreerde webshop en moderne faciliteiten voor de (mobiele) communicatie. Laat staan dat ze overweg kunnen met de impact van social media. Veel van de geïnstalleerde ERP-systemen waren en zijn dus hoognodig aan vervanging toe! Hoe lang is verder uitstel nog verantwoord?

Heeft uw ERP vierkante wielen?

Stel dat de overheid oudere ERP-systemen periodiek zou controleren – net zoals dat ook met auto’s gebeurt: zou uw systeem zo’n APK-test met succes doorstaan? Of zou u direct van de weg gehaald worden? Dat laatste is zeker niet ondenkbaar.
In autotermen zie ik menig onderneming werken met een ERP-systeem dat:
• vierkante wielen heeft met lekke banden;
• alleen in de eerste versnelling wordt gebruikt;
• op de snelweg niet harder dan 30 km per uur kan;
• bij regen zo lek is als een mandje;
• met een slinger op gang moet worden gebracht.

Dat is de auto. Maar met de bestuurders en inzittenden is het niet veel beter gesteld, immers:
• menig chauffeur beschikt niet over een geldig rijbewijs
• veel passagiers hebben al moeite met in- en uitstappen en kiezen daarom voor eigen vervoer, of gaan noodgedwongen lopen.

Oud systeem kost meer dan u denkt

Werken met verouderde systemen en met verouderde kennis kost u meer dan u waarschijnlijk denkt. Veel meer! Zo laat u kansen in de markt onbenut. Omdat u ze niet ziet. Of ze pas veel te laat waarneemt. Daarnaast creëert veroudering substantiële risico’s voor uw bedrijfsvoering. Enig idee hoe groot uw economische schade is als uw systeem ongepland een uur uit de lucht is? Een dag? Of zelfs meerdere dagen?

Wie in de snelle digitale wereld van vandaag nog steeds met een ‘oldtimer’ ERP-systeem werkt, wordt in 2014 door z’n concurrenten links en rechts ingehaald. En precies hoe lang denkt u dat uw onderneming zich dat nog kan permitteren?

Bron: Guus Krabbenborg